ПОДИУМ НА МЛАДИ на ЗЛАТНА ЛИРА 2019: Добитници на наградата на СМУМ на натпреварот „Охридски бисери“ во 2019


ЗЛАТНА ЛИРА 2019

 

Среда, 30 октомври
Музеј на македонската борба, 20 часот

 

ПОДИУМ НА МЛАДИ

Настапуваат добитниците на наградата на СМУМ на натпреварот „Охридски бисери“ во 2019МОНИКА ТРАЈКОВСКА - флејта
СТЕФАН НЕДЕЛКОВСКИ - саксофон
БИЉАНА ПЕТРОВСКА - пијано

 

За програмата

Во првиот дел на концертот ќе настапи саксофонистот Стефан Неделковски, кој ќе изведе композиции од А. Глазунов, Т. Зографски и П. Санкан, додека во вториот дел на концертот ќе се претстави флејтистката Моника Трајковска која во пијано придружба на Биљана Петровски ќе изведе дела од Пуланк и Бричиалди. 
 

За изведувачитеСтефан Неделковски (Скопје, 1997) е студент на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Нинослав Димов. Учествувал на многу натпревари на државно и меѓународно ниво, на кои има освоено повеќе први и специјални награди: специјална награда Лауреат на на државен натпревар во 2014 и 2016 година, прва награда на интернационалниот натпревар SaxClar во 2017 година и прва награда со квартет саксофони. Во 2019 година освојува Grand Prix на натпреварот за млади музичари „Охридски бисери“ како и награда за најдобра изведба на композиција од Томислав Зографски, доделена од страна на Фондацијата „Томислав Зографски“. Настапил како солист со Македонската филхармонија дури три пати: 2015, 2016 и 2018 година.Моника Трајковска (Скопје, 1997) завршува нижо музичко училиште во ДМБУЦ „Илија Николовски - Луј“ во класата на проф. Радмила Попоска, а средно образование во класта на проф. Наташа Еленова. Во моментов е студент на трета година на ФМУ во Скопје во класата на проф. Страшо Темков. Добитничка е на бројни државни и меѓународни награди, меѓу кои се издвојуваат први награди на меѓународните натпревари во Белград, Приштина, Бугарија и Скопје. Моника е постојан хонорарен соработник на Градскиот дувачки оркестар на Град Скопје, а соработувала и со оркестарот на Македонската опера и балет. 

Биљана Петровска дипломира (1997) и магистрира (2002) интерпретација на пијано на ФМУ во Скопје во класта на проф. Евушка Елезовиќ. Во текот на школувањето учествува на повеќе семинари и концерти во Скопје, како солист и како дел од камерни состави. Настапувала со повеќе македонски уметници на манифестации во државата како „Скопско лето“, „Есенски музички свечености“, „Денови на македонска музика“, „Топол културен бран“, „Нов културен бран“, а настапувала и во Хрватска, Албанија, Португалија, Франција, САД, Бугарија. Биљана Петровски својот уметнички фокус го насочува кон камерното музицирање. Таа е основач и член на камерните состави Дуо Пан, Трио „Вив Арти“, квартетот „Анимус“, квартетот „The Quartet“. Работи во ДМБУЦ „Илија Николовски - Луј“ како професор по пијано и корепетитор на дувачката класа. 

Влезот на концертот е слободен.